Een nieuwe versie van het boek over Schepping en een Anjer van Zilver

Beste volgers en lezers van mijn blog over Schepping,

Dit voorjaar werd ik verrast met de eervolle mededeling dat ik op voordracht van enkele Drentse natuurorganisaties door het Prins Bernhard Cultuurfonds werd onderscheiden met een Zilveren Anjer. Deze koninklijke onderscheiding werd mij toegekend wegens mijn langjarige activiteiten als vrijwilliger ten behoeve van de natuurstudie en het natuurbehoud in die provincie. Ook het tot stand brengen van Schepping als biodivers natuurgebied op voormalig akkerland speelde bij de voordracht een rol, vooral dankzij de publicaties over dit terrein en de betekenis van Schepping als voorbeeld en inspiratiebron voor anderen.
De Zilveren Anjer werd aan mij, en aan twee andere laureaten, op 9 juni j.l. uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Koninklijk Paleis op de Dam. Onderstaande foto geeft een beeld van de ceremonie. Meer informatie is voor belangstellenden te vinden op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds:  https://www.cultuurfonds.nl/zilveren-anjer.

Uitreiking Zilveren Anjers 2023

9 June 2023 – 11:50:45: Uitreiking Zilveren Anjers 2023 Photo credit: Jorrit Lousberg/Light at Work Photography

De toekenning van de Zilveren Anjer was voor mij een stimulans om het digitale boek over Schepping (zie pagina Publicaties) geheel te herzien en sterk uit te breiden met teksten en foto’s. De laatste, vierde versie dateerde van 2020 en telde 86 pagina’s. De huidige vijfde versie is met 229 pagina’s bijna drie maal zo dik. Ook deze nieuwe versie kan worden gedownload op de pagina Publicaties. Om technische redenen is de uitvoering op deze website sterk gecomprimeerd en daardoor niet geschikt voor een kwalitatief goede afdruk.
Ter gelegenheid van de Anjer heb ik van de originele versie vijftig exemplaren in eigen beheer laten drukken en verspreid onder belanghebbenden. Het is gebleken dat ook buiten deze kleine kring er veel belangstelling is voor een gedrukte versie van Schepping. Ik ben momenteel de mogelijkheden aan het verkennen om het boek te laten uitgeven. Van de resultaten houd ik jullie op de hoogte. Hieronder een foto, waarop Beatrix aandachtig in het boek over Schepping zit te bladeren.

ZA-053. 2023-06-09, Nazit, Beatrix en Eef bekijken boek over Schepping, foto Paulien Zomer-1 - kopiePrinses Beatrix en Eef met het nieuwe boek over Schepping. Foto Paulien Zomer.

Door het werk aan het nieuwe boek over Schepping is het bijwerken van de blog met actuele nieuwtjes over Schepping en zijn bewoners de afgelopen maanden helaas in het gedrang gekomen. Het is mijn bedoeling dat in augustus nieuwe berichten worden gepubliceerd.

7 gedachten over “Een nieuwe versie van het boek over Schepping en een Anjer van Zilver

  1. Beste Eef,

    Volkomen terecht dat je deze onderscheiding hebt gekregen. Als de terrein/bosbeheer organisaties nu ook nog ff je publicaties gaan lezen gaan ze het misschien begrijpen.

    Like

  2. Beste Eef,

    als lezer van je blog over Schepping wil ik je van harte feliciteren met de onderscheiding met de Zilveren Anjer. Een kroon op het vele werk dat je verricht hebt in het belang van natuur en milieu.

    met een hartelijke groet Joke Bosch

    Like

  3. Beste Eef, van harte gefeliciteerd met je koninklijke onderscheiding.
    Ik vind dat anjers wel begiftigd zijn met een heerlijk parfum, maar vrees dat het kweken van die bloemen, gepaard gaat met veel te veel gif. ’t Blijft toch een giftig ruikertje, maar de naam is mooi.
    Froukje

    Like

  4. Eef,

    Gefeliciteerd met je onderscheiding , Eef. Je bent al jarenlang een grote inspiratiebron voor velen die in navolging van jouw Schepping -met geduld en langjarige inzet- wilde planten zoals de bedreigde soorten van de wilde anjerfamilie een refugium bieden in dit ooit zo soortenrijke en nu zo ver van de levende natuur losgezongen land.
    We zien uit naar je boek en willen ook graag weten of je nog op een of andere wijze concrete ondersteuning kan gebruiken om je creatie door te geven an de volgende generaties.

    Martin Camphuijsen
    landelijk bestuurder KNNV

    Like

  5. Beste Eef,

    Nog hartelijk gefeliciteerd met de toekenning van de Zilveren Anjer, er zijn dus mensen in je omgeving die het erg waarderen wat je tot stand brengt.
    Gelijk hebben ze, vind ik.
    Jaren geleden heb ik Schepping bezocht met een ledenexcursie van Stichting Oase, inspirerend en enthousiast voor(t)getrokken door Marianne van Lier en Willy Leufgen.
    Aangenaam getroffen was ik door de eenvoud en fijne sfeer van het terrein; de beelden staan nog steeds op mijn netvlies en het bezoek en je webblog zijn steeds een inspiratiebron in/bij mijn vrijwilligerswerkzaamheden op groene terreintjes.
    Ook van de ‘jonge tak’ op je website, over Bossen, is veel te leren. Goed zo.

    Ik wens je nog veel levensvreugde aan de symbiose met je nieuwe natuur.
    En denk je al aan een intekenlijst voor je papieren boek?

    Hartelijke groet,
    Frans D.

    Like

Plaats een reactie